top of page

Hétvégi ház - vízparton és a hegyekben


InOut, Gervasoni - Fotó: Gervasoni

Kötetlen, laza elegancia és a hangulathoz, igényekhez alkalmazkodó, racionális megoldások jellemzik azokat az otthonokat, amelyeket Horányi Ildikó, a Fonte Bútor Kft. vezetője rendez be az általa képviselt olasz bútorgyárak kollekcióival.

Ildikó szó szerint otthonosan mozog ezen a területen, hiszen élete az ELTE elvégzése óta szorosan összeforrt az olasz designnal, életstílussal és minőséggel. „Már a diák évek alatt beleszerettem az olasz kultúrába, irodalomba, életszeretetbe és hagyományokba. Az egyetem után tudatosan olyan munkakört kerestem, ahol közvetlen üzleti kapcsolatot létesíthetek olasz cégekkel.

InOut, Gervasoni - Fotó: Gervasoni

Munkám során sokat jártam Olaszországban és több olasz vezető márka mellett megismerkedtem számos kisebb, Magyarországon ismeretlen nevű gyárak tevékenységével, termékeivel, minőségével. Több olasz designerrel is találkoztam személyesen, az egyik legkedvesebb számomra Paola Navone, akinek rendkívül impresszív stílusa levett a lábamról. Navonét a 2000-es évek elején az „Év designere” címmel jutalmazták Olaszországban, és úgy ismerkedtem meg vele, hogy magyarországi forgalmazóként folyamatos üzleti kapcsolatban álltam a Gervasoni-val, amelynek szinte az összes kollekcióját a híres designer tervezte.

InOut, Gervasoni - Fotó: Gervasoni

Évekkel ezelőtt meg is hívtam őt Magyarországra, amikor Paola előadást tartott az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak, valamint a Fonte vendégeinek a látogatása kapcsán szervezett party alkalmából. Munkám során jelentős részében azoknak az olasz gyáraknak a termékeit értékesítem, amelyeknek stílusával, minőségével cégünk is azonosulni tud. Ugyanakkor a magyar otthonok olasz bútorokkal történő berendezésén túl az olasz életigenlést és az olaszok vizuális kultúra iránti érzékenységét, fogékonyságát is szeretném népszerűsíteni ügyfeleim, ismerőseim körében.

Ghost, Gervasoni - Fotó: Gervasoni

Olaszországban az is társadalmi esemény, ha kiállítást rendeznek egy kisvárosban, ahol összegyűlnek az emberek és egy, az alkalomhoz illő fogadás keretében megbeszélik az élet dolgait. A design valóban az utcán hever, az építészet, a kultúra hagyománya beépül a hétköznapokba. A fenti sorokból már biztosan kiderült, hogy a Gervasoni a kedvenc partnereim közé tartozik. Az 1882-ben alapított családi vállalkozás kezdetben hagyományos rattan bútorok gyártásával foglalkozott, de a fiatal tulajdonosi generáció megjelenése új szemléletet és stílust is hozott a cég életébe.

InOut, Gervasoni - Fotó: Gervasoni

Az 1990-es évek vége felé felkérték Navonét az új bútorsorozatok tervezésére, aki egy teljesen új, prémium kategóriás irányt és mindenki mástól különböző markáns stílusú választékot alakított ki. Ekkor jöttek létre a rattan fonási technikáját megtartó, de exkluzív minőségű, természetes anyagokból – pl, marhabőr, fekete bambusz, tengeri fű - készült bútorcsaládok, mint pl. az Otto, Croco, Net és Black. Ezek mindegyikével kellemes, meleg hatást tudunk kialakítani az otthonokban, hétvégi házakban.

Hétvégi házak esetében nem szabad szem elől téveszteni, hogy ezekben általában kisebb a lakótér. Emiatt figyelemre méltó pl. a Marac gyár egyik 2015-ös modellje, a HUG ülőbútor család, ami ugyanazokkal az elemekkel számtalan kompozíció kialakítására alkalmas.

Hug kanapé, Marac - Fotók: Marac

Egy hétvégi ház esetében frappáns megoldást kell találni a berendezés kültéri és beltéri alkalmazhatóságára is. Ennek jegyében született meg a Gervasoni InOut sorozata, mely a nevében hordja a fotelek, kanapék, asztalok, székek, térplasztikák alkalmasságát a kinti és benti használatra. A kézzel festett kerámia, teakfa, hő- és felületkezelt kőris, valamint a vízlepergető réteggel bevonható huzatok jól bírják az időjárás viszontagságait, így a bútorok elhelyezhetők a teraszon, vagy a kertekben, de komfortjukat a belső nappalikban, vagy a fedett teraszokon is élvezhetik használóik. A frissebb és a legfrissebb kollekciók – Gray, Sweet, Brick és Up – színeiben a meleg tónusok, így a dohányszínű barna, emellett a klasszikus kék, szürke és fehér dominálnak, felidézve a vizet, a földet, a hegyeket és a kék eget.

Up, Gervasoni - Fotó: Gervasoni

Mostanában az otthonokba, hétvégi házakba választott kiegészítő bútorokban, ülőgarnitúrákban felfedezhetőek a retro stílusjegyek – formavilágban és anyaghasználatban egyaránt. Az olaszok bátrabban kezelik a színeket, jellemző, hogy a fotelek, kanapék huzatainak cseréjével felfrissítik lakásuk hangulatát, így az szinte mindig naprakész!

A cikk a Fonte Bútor Kft. támogatásával készült.

Fonte Bútor Kft.

1112 Budapest

Budaörsi út 153.

telefon: 309-5700

mobil: 06 20 359 5749

email: horanyi@fontebutor.hu

www.fontebutor.hu

Wind, Gervasoni - Fotó: Gervasoni


Kategóriák
Legfrissebb bejegyzések
Tagek
No tags yet.
bottom of page